hagagarden.se © 2009 

                                                                  

Damerna på Storholen  

 

1994 köpte Damerna på Storholen gården Storholen som ligger i Lima socken i Malung-Sälens kommun.

Vi var sex kreativa damer, fyllda av iddéer som bildade kooperativet Damerna på Storholen och började renovera gården med en hantverksgård som mål.

Nu, många år senare är vi tre damer kvar med inriktning på småskalig livsmedels-tillverkning. Vi har under 2009 ,efter många års slit, fått klart våra lokaler. Det finns ett rum för bakning och ett kök för bär & grönsaksförädling och chokladtillverkning.

Vi har också ett rum för Storholens Gårdsbutik. 

Förutom våra egna produkter så finns där hantverk från egen och andras tillverkning.                                            I sommar har vi ha butiken öppen och under vintersäsongen kommer vi också ha öppettider, dock inte dagligen.

 

Vi producerar ett hårt ljust delikatessbröd som vi vunnit silvermedalj för vid Eldrimners produkttävling.

Andra bröd som vi bakar är ett tunt mjukt kryddat bröd som kallas stomp och ett mjukt tunnbröd som bara bakas på potatis och mjöl som helt enkelt kallas tunnbröd.

Vill du se oss baka i vedeldad ugn så passa på att besöka Olnispa bystuga på onsdagar under vintersäsongen för då är vi där ibland.

 

Vill du själv prova på att baka? Hör av dej så fixar vi en liten bakkurs!

 

 

 

 

Storholen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Jan Pontho

 

 

 

 

 

Historik:

Gården Storholen är en Limagård med gamla   anor.

Redan 1754 kan man läsa i Lima kyrkoarkiv:  "  sedan berättade en del af de äldsta socken männena thet the af sina förfäder hördt at K. Gust. D. 1:ste(dvs Gustav Vasa) ej allenast varit i Transtrand och Sälen, en by 3/4 mihl ifrån Capellet beläget, utan jernväl at han hvilat en natt uti en gård 1/4 mil nähra intill moderskyrckan, vid namn Storholen: ja äfven thet han varit uti Lima kyrcka och en söndag bevistat Gudstjänsten "

Första ägaren på Storholen som finns i kyrkoarkivet är Jon Larsson som "blef dödh i tarmlop" år 1645. Samma släkt finns på gården fram till Storhols Lennart Larsson som dog 1989.